ZÁJEM O DŘEVOSTAVBY KAŽDÝM DNEM ROSTE

Zájem o dřevostavby každým dnem roste

Zájem o dřevostavby každým dnem roste


ZÁJEM O DŘEVOSTAVBY KAŽDÝM DNEM ROSTE

Dřevostaveb se staví v České republice rok od roku více. Procento dřevostaveb celkové výstavby roste nejen díky zvyšování kapacity zaběhnutých firem, ale také díky nově vznikajícím společnostem. Důležitou součástí pro výstavbu kvalitní dřevostavby jsou prověřené a certifikované materiály, které nabízí i společnost URSA. Zároveň je tato společnost členem Asociace dodavatelů montovaných domů (ADMD), jejíž členové za rok 2020 zvýšili výstavbu dřevostaveb oproti roku 2019 o 3 %. Celkem se tedy postavilo 497 rodinných domů, 12 objektů (školky, hotely, aj.) a 12 nástaveb.

Dřevostavby přitahují stále více pozornosti. Jde o stavby ohleduplné k životnímu prostředí, protože jsou vystavěné z přírodních materiálů, které jsou zároveň recyklovatelné. Jedná se tak o kvalitní a šetrnou možnost staveb, která přitahuje nejen zájemce o bydlení, ale i stavební firmy. S tím vzniká poptávka po stále lepších informacích a kvalitnějších materiálech, protože požadavky na stavby jsou náročnější. Díky neustále se zlepšujícím technologiím je i pro zkušené profesionály důležité si udržovat dostatečný přehled,“ vysvětluje Tereza Vojancová, architektka společnosti URSA.

Podrobné statistiky ve výstavbě dřevostaveb


Výstavba bungalovů v roce 2020 členy ADMD:

  • bylo vystaveno 308 ks,
  • průměrná zastavěná plocha byla 115 m²,
  • průměrná cena za stavbu byla 3,2 mil. Kč,
  • průměrná doba výstavby byla 3,7 měsíců,
  • průměrná spotřeba dřeva byla 17,5 m³ dřeva.

Výstavba patrových domů v roce 2020 členy ADMD:

  • bylo postaveno 186 ks,
  • průměrná zastavěná plocha byla 165 m²,
  • průměrná cena za stavbu byla 4,9 mil. Kč,
  • průměrná doba výstavby byla 4,6 měsíců,
  • průměrná spotřeba dřeva byla 26,17 m³ dřeva.

Běžně se při stavbě dřevěného domu jako tepelný izolant používá minerální vlna. Na trhu je na výběr z mnoha produktů. Aby byla dřevostavba kvalitní, je potřeba sledovat určité parametry, které by materiál měl splňovat. Jsou jimi především vlastnosti tepelně izolační, akustické, požární odolnost, pružnost, prodyšnost, ochrana zdraví, aj. „Všechny zmíněné vlastnosti splňují produkty společnosti URSA. Z portfolia pro výstavbu dřevostavby proto doporučuji do obvodových zdí použít minerální izolaci URSA PUREONE SF 31 či URSA PUREONE SF 34. Do příček, případně instalačních předstěn pak URSA PUREONE TWP 37, URSA PUREON TWF 37 nebo URSA PUREONE USF 31. A do střech a vodorovných konstrukcí stropů doporučuji využít minerální izolaci URSA PUREONE DF 39,“ vysvětluje Tereza Vojancová.

Členské firmy Asociace dodavatelů montovaných domů (ADMD) podléhají přísným požadavkům na kvalitu dřevostaveb podle certifikace Dokument národní kvality. Tím mohou zaručit, že všechny postavené dřevostavby jsou kvalitní. A díky tomu je zájem o ně opravdu nevídaný.